„Határtalan Európa” Jean Monnet Kiválósági Központ, Pécs

„Határtalan Európa” Jean Monnet Kiválósági Központ, Pécs

 

Az Európai Közösség 1989-ben döntött arról, hogy a felsőoktatási intézményekben az európai integrációval kapcsolatos képzést támogatja. A programot a Szén- és Acélközösség kitalálójáról, Jean Monnetról nevezték el. Ennek keretében új egyetemi kurzusok bevezetésére szolgálnak a „modulok” és a „Jean Monnet Tanszékek”. A PTE több oktatója nyerte el ezen címek valamelyikét 1993 óta. 1989-2011 között 72 országban 3700 projektet támogatott az Európai Bizottság.

Az 1990-es évek végétől „Jean Monnet Kiválósági Központ” programra is lehet pályázni. Ez az oktatás mellett ösztönzi a civil társadalom felé nyitást, az uniós polgárság identitásának növelését. (2012-ben összesen 6 ilyen pályázat nyert, köztük 1 EU-n kívüli, USA-beli egyetemen – Osnabrück, Lleida, Vigo, Greenwich, Florida és Pécs a nyertesek.)

2012-ben a PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék vezetésével a TTK Politikai Földrajzi és Területfejlesztési Tanszék és a Politikai Tanulmányok Tanszék oktatói közösen nyújtották be pályázatukat „Határtalan Európa” címmel. A projekt elnevezése utal a pécsi EKF évében 2010-ben a politológia tanszék által szervezett nemzetközi tudományos konferenciára és a program interdiszciplináris jellegére.

Ennek keretében a Központ a civil társadalom számára félévente két kerekasztal-beszélgetést szervez az Európai Unió és az európai integráció aktuális kérdéseiről.

Az egyetemi oktatásban évente új kurzusok megtartására, közös kutatások folytatására, konferenciák, workshopok szervezésére, doktorandusz hallgatók szakmai munkájának támogatására, az ICWiP nemzetközi kapcsolatok nyári egyetemén speciális „Európa-nap” tartására nyílik lehetőség.

Comments are Closed